Autoverzekering: geluk bij een ongelukje

Autoverzekering: kies de juiste autoverzekering
Kies de juiste autoverzekering

Een autoverzekering is ontzettend belangrijk. Niet alleen omdat het wettelijk verplicht is een autoverzekering af te sluiten wanneer je een auto bezit, maar ook zodat je gedekt bent wanneer je per ongeluk schade aanbrengt aan een ander voertuig. Maar waarom is een autoverzekering verplicht? En hoe kies jij de verzekering die het beste bij jou past?

Autoverzekering verplicht

De overheid heeft bepaald dat iedereen die een auto bezit minstens een WA-verzekering moet hebben. Je auto verzekeren is dus verplicht. Op deze manier wordt de schade die je met je auto veroorzaakt bij andere weggebruikers, vergoedt. Deze verzekering vergoedt dus geen schade aan jouzelf of je eigen auto. Wanneer je dit wel wilt zal je een allriskverzekering of beperkt casco af moeten sluiten. Heb je geen verzekering? Dan is er geen verzekeraar die jou kan helpen wanneer je schade rijdt. Je zal dan alles zelf moeten betalen. Ook kan het maar zo zijn dat je een boete van het RDW ontvangt omdat je onverzekerd rondrijdt. Deze boete kan oplopen tot €550,- en kun je maximaal drie keer per jaar krijgen. Daarnaast mag ook de politie een boete uitschrijven wanneer jij niet aan kunt tonen dat je verzekerd bent. Deze boete ligt rond de €400,-.

Welke verzekering past bij mij?

Misschien denk je nu ‘elke autoverzekering is toch hetzelfde?’ maar dat is niet zo. De WA-verzekering is verplicht, maar daarnaast kun jij je ook nog bijverzekeren. Alleen de meest volledige dekking is meestal niet nodig, en is dus zonde van je geld. Qua autoverzekeringen kun je ervan uit gaan dat er drie verschillende varianten van zijn. Onderstaand laat ik zien welke dat zijn.

  • WA (wettelijke aansprakelijkheid) – deze verzekering is verplicht. Hiermee ben je verzekert tegen schade aan anderen, maar dus niet aan je eigen auto. De meeste mensen kiezen voor deze verzekering wanneer zij een auto hebben die 10 jaar of ouder is. Dit is vanwege de lagere waarde.
  • WA+ (beperkt casco) – wanneer je deze verzekering afsluit ben je niet alleen gedekt voor schade aan anderen maar ook schade door bijvoorbeeld een storm of steenslag. Meestal wordt er voor deze vorm gekozen bij een auto tussen de 6 en 10 jaar oud.
  • Allrisk (volledig casco) – als jij een splinternieuwe auto hebt tot ongeveer 6 jaar oud, is deze verzekering het meest geschikt. Dit is de meest uitgebreide verzekering. Wanneer je zelf schade veroorzaakt en je bent allrisk verzekerd, wordt ook de schade aan jouw auto vergoed.

Zo zie je maar, er zijn veel verschillende opties. Het is zonde om voor een auto van 12 jaar oud een allriskverzekering af te sluiten. Simpelweg omdat een auto van 12 jaar oud veel minder waarde heeft dan een auto van slechts 1 jaar oud. Maar wanneer jij van jezelf weet dat er nog wel eens een ongelukje kan gebeuren onderweg, is het wel verstandig hier goed over na te denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *