File Amersfoort

Amersfoort is een stad gelegen in het oosten van de provincie Utrecht en is daarmee een centraal gelegen stad in Nederland. De stad heeft sinds het einde van de jaren zestig en ringweg en er zijn goede aansluitingen met belangrijke andere steden in Nederland. De twee belangrijkste snelwegen voor Amersfoort zijn de A1 en de A28 en deze komen bij elkaar op het knooppunt Hoevelaken, dat zich ten noorden van de stad bevindt. Aangezien Amersfoort een centrale ligging heeft zijn er op deze snelwegen regelmatig opstoppingen en is er tijdens de spits vaak een file Amersfoort te melden. Als je meer wilt weten over de verschillende snelwegen rondom Amersfoort, lees dan vooral verder.

Aansluitingen en afritten bij een file Amersfoort

De A28 is een snelweg die Utrecht met Groningen verbindt en loopt ook via de stad Amersfoort en zorgt daar regelmatig voor een file Amersfoort. De aansluiting Amersfoort is de aansluiting en afrit met deze snelweg, en is vormgegeven als een halfklaverblad. De tweede verbinding met de stad is aansluiting Amersfoort-Vathorst, die ook wel Nijkerk-Zuid wordt genoemd. Deze verbinding ligt tussen Amersfoort en Nijkerk en is een belangrijke afrit bij een file Amersfoort.
De aansluiting Amersfoort-Zuid, is een derde aansluiting in de A28 en is vormgegeven als een splitsing met aanduiding nummer 5.

File Amersfoort en de A1

De andere snelweg die in de regio Amersfoort ligt is de A1 van Amsterdam richting de Duitse grens in het oosten bij De Lutte. Deze snelweg is een belangrijke oost-westroute via Amersfoort en Hengelo. Ook van deze snelweg is een aansluiting richting Amersfoort, aansluiting 13 Amersfoort-Noord, te vinden. Tussen knooppunten Eemnes en Hoevelaken is regelmatig grote drukte en een file Amersfoort te vinden tijdens de spitsuren.

Knooppunt Hoevelaken en file Amersfoort

Knooppunt Hoevelaken is een van de drukst bereden klaverbladen van Nederland, met filevorming tot ruim buiten de spitsuren. Het knooppunt staat zelfs al jaren in de top 25 van fileknelpunten in Nederland, waardoor het project VERDER is opgestart om deze problematiek op te lossen. Het project is niet alleen van belang voor knooppunt Hoevelaken, maar zal ook rekening houden met de omliggende steden Utrecht, Amersfoort en Hilversum. Er zijn meerdere oplossingen die zullen verschijnen bij de verbouwing van het knooppunt, en de werkzaamheden hiervan zullen tussen 2021 en 2015 uitgevoerd moeten gaan worden om hiermee een file Amersfoort op dit punt verder te voorkomen.