File Gouda

Gouda is een stad gelegen in het oosten van de provincie Zuid-Holland in het stedelijk gebied de Randstad. Het heeft een centrale ligging met ongeveer gelijke afstanden richting Rotterdam, Utrecht en Den Haag. In de buurt van Gouda zijn door deze centrale ligging een aantal wegen en snelwegen te vinden, waarvan de A12 en de A20 de belangrijksten zijn. Als je onderweg bent in de Randstad kun je regelmatig drukke wegen tegenkomen en zo ook een file Gouda . Het is daarom altijd slim om van te voren even je route te checken en te kijken of er actuele files staan op de route die je van plan bent te gaan rijden. Over de snelwegen in de buurt van Gouda, de belangrijke knooppunten en aansluitingen vind je meer informatie in de onderstaande tekst.

Snelweg A12 bij file Gouda

De A12 is een autosnelweg die een belangrijke oost-westroute vormt door het midden van het land. De snelweg begint in Den Haag en loopt vervolgens via Zoetermeer, Gouda, Utrecht en Arnhem helemaal naar het oosten naar de grens met Duitsland bij Beek. Langs Gouda loopt de rijksweg A12 ten noordwesten die daar ook de Gouwe kruist door middel van het Gouweaquaduct. Over dit aquaduct ligt de Gouwe, die op deze plek zo’n 40 tot 70 meter breed is. De A12 loopt hier onderdoor, en heeft hier 9 rijstroken die zich een stuk verder splitsen voor het knooppunt Gouwe.

Snelweg A20 en knooppunt bij file Gouda

Knooppunt Gouwe is een splitsing waar de A20 eindigt op de A12. De A20 is een korte snelweg die door Rotterdam loopt en in Gouda eindigt op knooppunt Gouwe. Deze snelweg is 39 kilometer lang en belangrijk voor zowel Rotterdam als Gouda, waar deze ook voor een file Gouda kan zorgen. Naast deze twee grote snelwegen lopen er ook nog een aantal belangrijke N-wegen in de regio, waarvan de N207 richting Hillegom en de N228 richting de Meern er twee zijn.

File Gouda: mogelijke afritten en aansluitingen

Gouda kent niet veel afritten waar je de snelwegen kunt verlaten, mocht er sprake zijn van een file Gouda. De A12 kun je na het Gouwe-aquaduct verlaten via afrit 11 richting Gouda, maar vanaf de A20 is er geen mogelijkheid tot aansluiting vanuit de stad. Deze snelweg eindigt namelijk op de A12 op het knooppunt, waarna afrit 11 de eerste mogelijkheid is.