File A1

File A1? Check filemelding A1

De A1, ook wel de rijksweg 1 genoemd, is een grote autosnelweg in Nederland. Het is een van de belangrijkste verbindingen tussen het westen en het oosten van het Land en maakt een verbinding tussen Amsterdam en de grens met Duitsland bij De Lutte. De snelweg doet steden als Amersfoort, Apeldoorn en Hengelo aan in zijn verloop richting de Duitse grens. In zijn totaliteit is deze snelweg 158 kilometer lang. Een lange en drukbezochte snelweg dus, waardoor er ook vaak sprake is van een file hier: de file A1.

Filegevoeligheid: file A1

Aangezien de A1 een belangrijke verbinding is tussen het oosten en het westen van het land, zijn er een aantal knooppunten en wegdelen die erg filegevoelig zijn. Een van de meest filegevoelige trajecten in het oosten van het land werd tot 2003 gevonden tussen het knooppunt Beekbergen en Deventer, door de hoge intensiteit van vrachtverkeer. In 2003 zijn de A1 en de gerelateerde A40 aangepakt en zijn er plusstroken toegevoegd, waardoor er tegenwoordig minder last is van een file A1.

File A1: route en knooppunten

Het beginpunt van de A1 is het knooppunt Watergraafsmeer, wat een verbinding is met de A10 op de ring van Amsterdam. De snelweg vervolgt dan zijn weg in de richting van Laren, waar de provinciegrens met Utrecht wordt overgestoken en het knooppunt Eemnes, de kruising met de A27 wordt bereikt. Als de A1 nog verder van het oosten via Hoevelaken wordt vervolgd, wordt de grens met Gelderland bereikt. De snelweg A1 loopt hier een heel stuk via de Veluwe en open gebied en gaat verder in de richting van Overijssel. De A1 loopt uiteindelijk ten noorden van Hengelo in de richting van de Duitse grens. De laatste aansluiting is de Lutte, waarna de grens met Duitsland wordt overgestoken en de A1 overgaat in de A30 richting Hannover.

Belangrijke afritten bij een file A1

Als je last hebt van een file A1 dan is het handig om te weten welke afritten je tegenkomt waar je de A1 kunt verlaten zodat je niet vast blijft zitten in de file A1. De eerste afrit is afrit 1 in de richting van Diemen-Noord. Vervolgens komen er een aantal afritten in de richting van verschillende steden zoals Hilversum, Amersfoort, Hoevelaken, Deventer en Hengelo. De laatste afritten van de A1 zijn de 33 richting Oldenzaal-Zuid en afrit 34 richting De Lutte.