File A10

De Rijksweg 10, die beter bekend staat als de Ringweg A10 is een autosnelweg in Nederland en vormt de ring van Amsterdam. Het is een van de weinige snelwegen die volledig is aangelegd als ringweg. Aangezien het de ringweg van de hoofdstad van Nederland is, is het een druk bezochte weg, waardoor er vaak een file A10 optreedt op deze snelweg. De A10 begint en eindigt als ringweg bij hetzelfde knooppunt: knooppunt Coenplein en heeft een lengte van 32 kilometer. Dit is kijkend naar internationale maatstaven een relatief korte ringweg.

File A10: verschillende onderdelen

De A10 is een ringweg die verschillende onderdelen kent, te beginnen met de Westring. Het startpunt van de ringweg is het knooppunt Coenplein aan de noordwestkant van Amsterdam gelegen. De snelweg vervolgt vanaf hier zijn weg richting het zuiden, waar het de Amstel oversteekt net voor het knooppunt Amstel. Vanaf dit knooppunt gaat de zuidring van de A10 over in de oostring, waar ook het begin punt van de A2 te vinden is. Vanaf het knooppunt Watergraafsmeer begint de snelweg A1, en buigt de A10 af richting het westen om weer uit te komen bij het knooppunt Coenplein.

De Coentunnel en file A10

De bekende Coentunnel is een erg filegevoelig stuk, waar dan ook vaak een file A10 voor zal komen. Vroeger was deze tunnel chronisch overbelast, waardoor er werd besloten om grote veranderingen, een tweede tunnel, toe te passen. In 2014 werden de tunnels allebei vrijgegeven, waardoor er meer ruimte was voor al het verkeer en er minder files optraden. Nog steeds is de Coentunnel een druk bereden onderdeel en staat er hier vaak een file A10.

Afritten als je in een file A10 staat

Op geenfile.nl kun je actuele files volgen op alle snelwegen in Nederland, waaronder dus ook de file A10. Mocht je op deze ringweg in de file komen te staan, wil je natuurlijk wel weten welke afritten belangrijk zijn. De eerste afrit die je vanaf knooppunt Coenplein tegenkomt is afrit 1 in de richting van Amsterdam-Hemhavens. Daarna volgen er verschillende afritten richting wijken van de hoofdstad, zoals afrit 12 richting Amsterdam-Centrum, of afrit 16 richting Amsterdam-Noord. De laatste afrit voordat je weer terug komt bij knooppunt Coenplein is afrit 18 Amsterdam-Tuindorp Oostzaan.
Op de ringweg A10 zijn er verschillende knooppunten te vinden die een verbinding vormen met de A8, de A5, de A4 richting Schiphol, de A2 richting Utrecht en de A1.