File Amsterdam

Rond de hoofdstad van Nederland zijn er verschillende snelwegen die van belang zijn en die als toegangsweg tot Amsterdam dienen. Echter, als je op weg bent naar je werk in Amsterdam of een recreatief bezoek brengt, kan het regelmatig voorkomen dat je in een file Amsterdam terecht komt. Het is daarom slim om van te voren te checken of er actuele files zijn en wat de beste wegen zijn via welke je kunt omrijden. Over de belangrijkste snelwegen richting Amsterdam en de verschillende knooppunten en aansluitingen lees je meer in het volgende artikel.

File Amsterdam: mogelijke aansluitingen

Er zijn een aantal belangrijke snelwegen die rondom Amsterdam liggen en via je de stad kunt verlaten of binnen kunt komen. Allereerst is de A10 een erg belangrijke weg, aangezien de ringweg van Amsterdam is met meerdere aansluitingen richting de stad. Deze snelweg telt bijna twintig aansluitingen, zoals Amsterdam-Sloterdijk en Amsterdam-Centrum. Een andere snelweg waar een file Amsterdam mogelijk is, is de A2 die vanuit Limburg via Utrecht naar Amsterdam gaat. De aansluiting met deze snelweg is aansluiting 2 Amsterdam –Zuidoost, ook wel aansluiting AMC genoemd.
Andere belangrijke snelwegen met een mogelijke file Amsterdam zijn de A4 vanuit Den Haag en Rotterdam, de A5 en de A9 vanuit Alkmaar.

Belangrijke knooppunten bij een file Amsterdam

De stad Amsterdam kent meerdere knooppunten waar verschillende snelwegen elkaar kruisten. Allereerst knooppunt Amstel, waar de snelweg A2 aan de ringweg A10 begint. Het knooppunt Coenplein is vatbaar voor een file Amsterdam, vanwege de verbinding van de belangrijke snelwegen A5, A8 en de ringweg A10. Het derde belangrijke knooppunt in de omgeving van Amsterdam is het knooppunt De Nieuwe Meer, dat vernoemd is naar een meer gelegen ten zuiden van het knooppunt, waar de A4 en de A10 met elkaar verbonden zijn. Het laatste knooppunt is het startpunt van de A1 aan de A10, het knooppunt Watergraafsmeer, waar ook regelmatig een file Amsterdam te vinden is.

File Amsterdam: de Coentunnel

In de omgeving van Amsterdam zijn meer bruggen en tunnels die een verbinding vormen met de stad. Een van de meest bekende tunnels is de Coentunnel, waar tussen 2010 en 2013 een tweede tunnel naast is gebouwd, om een file Amsterdam te verminderen. Voor de aanbouw van deze tunnel was er namelijk veel filevorming voor de tunnel die terugsloeg op de snelwegen A8 en A7.