File A13

De A13 is een korte snelweg van 14 kilometer lang die twee belangrijke Nederlandse steden, Rotterdam en Den Haag met elkaar verbindt. Deze snelweg is een van de oudste snelwegen van Nederland, waarvan het begin al in 1933 opende. Het is een cruciale noord-zuidroute in de randstad en is een van de twee verbindingen tussen deze twee steden. Aangezien het zo’n belangrijke verbindingsweg is, is er vaak sprake van een file A13 waar je terecht in kunt komen. Op geenfile.nl vind je meer informatie over actuele files, waaronder de file A13, door heel Nederland, en vind je tips over de verschillende routes.

De routebeschrijving bij een file A13

De A13 vindt zijn beginpunt bij knooppunt Ypenburg in het zuiden van Den Haag. Dit is een erg belangrijk knooppunt met verbindingen met de A4 richting Amsterdam. De A4 en de A13 lopen parallel tussen de steden Rotterdam en Den Haag, waarbij de stad Delft tussen de twee wegen in te vinden is. Het eindpunt van de snelweg is het knooppunt Kleinpolderplein, waar de weg doorgaat als S113 in de richting van het centrum van Rotterdam. Ook is hier de kruising met de A20 te vinden, die verder gaat naar de steden Gouda en Utrecht.

De file A13: verschillende afritten

Bij een file A13 is het vaak een goede optie om via een afrit de snelweg te verlaten. Aangezien dit maar een kleine snelweg is, zijn er ook niet veel afritten te vinden op dit stuk. Nadat de snelweg begonnen is bij knooppunt Ypenburg, wordt de eerste afrit gevonden in de richting van Rijswijk. Daarna zijn er drie afritten in de richting van Delft en de TU Delft. Het laatste onderdeel van de snelweg loopt naar Rotterdam, waar afrit 11 Berken en Rodenrijs en 13 Rotterdam-Overschie, te vinden zijn. Daarna eindigt de snelweg bij het knooppunt Kleinpolderplein, waar je je weg kunt vervolgen in de richting van Gouda via de A20.

Een file A13: drukte en trajecten

Parallel aan de A13 lig de A4, die net als de A13 een verbinding vormt tussen Rotterdam en Den Haag en daarna nog verder doorgaat in de richting van Amsterdam. De A4 is toentertijd gebouwd om de file A13 te verminderen. Er zijn tegenwoordig plannen om een nieuw knooppunt Zestienhoven aan te leggen voor een verbinding tussen de A13 en de A16, om deze verbinding verder te ontlasten. De intentie is om deze nieuwe snelweg de komende jaren te realiseren.