File Den Haag

Den Haag, officieel ’s-Gravenhage genoemd, is een stad in de provincie Zuid-Holland en is ook de hoofdstad hiervan. De stad is een kustplaats en ligt redelijk centraal aan de westzijde van de provincie. Delft en Rijswijk die in de buurt liggen en Den Haag is verder centraal gelegen tussen Rotterdam, Leiden en Gouda. De A4 en de A12 zijn de belangrijkste snelwegen in deze regio met aansluitingen richting Den Haag-Zuid vanuit de A4 en richting Den Haag-Centrum en Bezuidenhout vanuit de A12. Deze snelwegen en knooppunten hiermee zorgen voor een file Den Haag

Het wegennet en een file Den Haag

Een van de kenmerken van het wegennet van de stad is dat het meerdere zogenaamde inprikkers kent. Dit zijn aftakkingen van snelwegen die als functie hebben om het verkeer vanuit de stad naar een snelweg te leiden. De eerste inprikker in Den Haag is deze van de A12, die na het Prins Clausplein als Utrechtsebaan onder het maaiveld zakt. Een andere inprikker is deze van de A13, waar in het knooppunt Ypenburg een afrit is geïntegreerd. Deze route zorgt regelmatig voor opstoppingen en een file Den Haag en omgeving.

Mogelijke file Den Haag: belangrijke snelwegen

Aangezien de stad den Haag niet centraal gelegen is in Nederland, zijn er niet veel snelwegen die hier samenkomen in grote knooppunten. Voor de stad zijn Den Haag zijn twee snelwegen van het grootste belang. Allereerst is dit de A4 die een noord-zuidroute vormt door de Randstad en van de Belgische grens richting Amsterdam loopt. Deze snelweg kent een aansluiting, aansluiting Den Haag-Zuid, die ook wel de Harnaschknoop wordt genoemd.
De andere belangrijke snelweg is de A12, die zijn oorsprong vindt in Den Haag en daarna het land doorkruist via Gouda en Utrecht, richting de Duitse grens. Deze snelweg kent drie aansluitingen met de stad, zijnde Den Haag-Bezuidenhout, Den Haag-Centrum en Centraal station.

Grote knooppunten veroorzaken file Den Haag

In de omgeving van Den Haag zijn twee grote knooppunten te vinden: Knooppunt Prins Clausplein en Knooppunt Ypenburg. De eerste is een kruising van de A4 en de A12, waar regelmatig een file Den Haag te vinden is. Het knooppunt Ypenburg is het begin van de A13 aan de A4, en hier zijn ook dagelijks hoge verkeersintensiteiten te vinden. In de toekomst staan er nog meerdere werkzaamheden op de planning om de doorstroming te verbeteren en de vaak voorkomende file Den Haag te verminderen.