File A2

De A2 is een snelweg van maar liefst 217 kilometer lang en vormt een Noord-zuid route die door vijf provincies gaat: namelijk Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. De snelweg begint in Amsterdam en loopt helemaal door tot aan de grens met België bij Eijsden. Aangezien de snelweg erg lang is en verschillende grote steden aandoet, is de kans op filevorming en een file A2 erg groot. In onderstaande tekst vind je meer informatie over de A2, de route die deze snelweg loopt en de verschillende afritten die er aanwezig zijn.

File A2: de routebeschrijving

De A2 begint bij het Knooppunt Amstel, waar je de A10, de ringweg van Amsterdam, kruist. Na de aansluiting met Breukelen kom je in het stedelijk gebied van Utrecht terecht, waar de A2 ten westen van loopt. Na Everdingen, de kruising met de A27 richting Breda, volgt de grens met Gelderland, waarna de A2 door het westen van deze provincie zijn weg vervolgt. Vlak na de Maasbrug Empel, volgt ’s-Hertogenbosch en uiteindelijk de randweg van Eindhoven. Nadat ook deze provincie is doorkruist, volgt vlak voor Weert de provinciegrens met Limburg en zakt de A2 nog verder af naar het zuiden in de richting van Maastricht> Het eindpunt van de A2 wordt gevonden bij de grens met België bij Eijsden, waar de A2 overgaat in de E25 richting Luxemburg.

Omrijden via de N2 bij file A2

Op de randweg van Eindhoven, een onderdeel van de A2, kan het vaak erg druk zijn. Vooral in de spits is er daarom daar vaak sprak van een file A2. Een slimme zet kan dan zijn om een stuk van deze file over te slaan door via de parallelbaan, de N2, te rijden. Op deze N2 is de maximale snelheid 80 km/h, maar bij een file A2 is dit vaak toch de snellere optie. Op twee locaties is er sprake van de N2 die parallel ligt aan de A2, namelijk bij de Randweg Eindhoven en door de Koning Willem-Alexandertunnel in Maastricht.

Afritten bij een file A2

Aangezien deze snelweg erg lang is, is er ook een groot aantal aan afritten te vinden waar je gebruik van kunt maken bij een file A2 . De eerste afrit in de buurt van Amsterdam is afrit 1 in de richting van Ouderkerk aan de Amstel, waarna er tientallen afritten door volgen terwijl de snelweg afzakt naar het zuiden van het land. De laatste afslag is afslag 58 Eijsden, waarna de grens wordt overgestoken.