File A15

De A15 is een snelweg die een oost-west verbinding vormt door het midden van het land. De snelweg begint in het westen bij de havens van Rotterdam, en loopt via Zuid-Holland en Gelderland in de richting van Bemmel. De weg begint als N15 door de havens en gaat vanaf het Stenen Baakplein, afrit 8, over in de echte snelweg A15. Op deze route kunnen opstoppingen voorkomen, waardoor je in een file A15 terecht komt. In onderstaande tekst vind je meer informatie over de route van deze snelweg, de belangrijkste knooppunten en afritten.

Een file A15: de routebeschrijving

Zoals gezegd begint de A15 bij de havens van Rotterdam en vormt deze snelweg ook nog het zuidelijke deel van de Ring Rotterdam. Aangezien Rotterdam een grote Nederlandse stad is kan op dit deel van de snelweg drukte voorkomen, waardoor er een file A15 ontstaat. Bij het knooppunt Gorinchem wordt de A27 in de richting van Breda gekruist, waarna het drukste deel van de snelweg voorbij is en de grens met de provincie Gelderland vervolgt. Vanaf dit knooppunt zal er dus minder vaak een file A15 voorkomen.
In Gelderland loopt de snelweg door rustige plaatsjes in de richting van de steden Arnhem en Nijmegen. De autosnelwegstatus eindigt na het knooppunt Ressen, waarna de autoweg doorgaat tot aan Bemmel.

Drukke snelweg en file A15

De A15 is in de buurt van Rotterdam van enorm economisch belang, omdat het de enige verbinding is met het havengebied. Daarom is een file A15 hier onaanvaardbaar omdat er veel economische schade kan optreden.
Het traject tussen Papendrecht en Gorinchem is een erg overbelast stuk, met maar 2×2 rijstroken. Dit zorgt ervoor dat er op dit onderdeel van het traject vaak een file A15 voorkomt, maar er staan verschillende projecten in de agenda om deze problematiek te verminderen.

File A15; verschillende afritten

In het havengebied, waar de A15 nog de N15 is, zijn er verschillende afritten te vinden richting de onderdelen van de havens. De eerste afrit van de A15 is afrit 8 naar Oostvoorne, waarna er verscheidene afritten richting Rotterdam, Dordrecht, Gorinchem en andere steden in Zuid Holland en Gelderland volgen. Ook worden er op de route verschillende grote snelwegen gekruist, zoals de A4, A16 en A27. Via een doortrekking A15 is er een afrit richting Bemmel en de laatste afrit is afrit 40 richting Zevenaar-West.