File A12

De A12 is een autosnelweg, ook wel de rijksweg 12 genoemd, die een belangrijke oost-westroute vormt door het midden van het land. Het begin punt van de A12 is bij den Haag, waarna de snelweg via Zoetermeer, Utrecht en Arnhem zijn weg via de grens met Duitsland vervolgt. Het eindpunt van deze snelweg is dan ook te vinden bij de grens, bij Beek. De totale lengte van deze snelweg is een kleine 137 kilometer en aangezien het een belangrijke verbindingsweg is er regelmatig een file A12 op deze autosnelweg te vinden.

Een file A12: de routebeschrijving

De A12 begint in Zuid-Holland in de buurt van het centrum van Den Haag, waardoor er op het eerste stuk van deze snelweg een maximumsnelheid van 70 km/h van kracht is. De A4 in de richting van Rotterdam kruist op het eerste stuk de A12, waarna de snelweg vlak voor Woerden de grens oversteekt met de provincie Utrecht. In Utrecht loopt de snelweg veel door open gebied en vind je ook het knooppunt Oudenrijn, waar de kruising met de A2 ligt. Ter hoogte van de plaats Veenendaal gaat de snelweg vervolgens Gelderland binnen, waar het laatste knooppunt van deze snelweg, Oud-Dijk, wordt bereikt. Vlak voor de Duitse grens is de aansluiting met Beek en na oversteken van de grens gaat de snelweg over in de A2 in de richting van Köln.

Afritten bij een file A12

Onderweg naar Den Haag of Utrecht via deze snelweg kom je tijdens de spits vaak in een file A12 terecht. Mochten de files erg lang zijn, kan het slim zijn om via een knooppunt je reis via een andere snelweg te vervolgen. Bijvoorbeeld via de A20 naar Rotterdam of via de A2 richting Den Bosch. De snelweg bestaat in zijn totaliteit uit meer dan 30 afritten, waarvan de eerste afrit te vinden is in het centrum van Den Haag en richting het centraal station gaat.

Traject en file A12

Voor een erg lange periode was het traject van Gouda naar Utrecht en andersom een van de meest filegevoelige trajecten van Nederland, dat vaak in beide richtingen vaststond. De versmalling bij Woerden was in 2007 zelfs een van de grootste knelpunten van Nederland. Omdat dit traject voor zoveel file A12 zorgde, is er besloten de snelweg te verbreden. In 2010 opende extra rijstroken richting Utrecht waarna de files met ruim de helft afnamen. Nadat ook plusstroken in de richting van Den Haag waren aangelegd, is de file A12 zelfs met bijna 90% afgenomen.