File A28

De A28 is een autosnelweg die Utrecht met het noordelijk gelegen Groningen verbindt. Het is allereerst een noord-zuidroute, maar daarnaast ook een belangrijke snelweg voor oost-west verkeer, bijvoorbeeld in de richting van Apeldoorn of Zwolle. In zijn totaliteit is de snelweg ruim 187 kilometer lang en worden steden zoals Amersfoort, Zwolle en Assen bereikt. Aangezien de snelweg van groot belang is, is er regelmatig een file A28 te vinden op verschillende onderdelen van het traject. Over dit traject, de verschillende afritten en knooppunten kun je meer lezen in onderstaande tekst.

File A28: de routebeschrijving

De snelweg begint in de buurt van knooppunt Rijnsweerd, en loopt vanaf hier eerst een stuk richting het Oosten waarbij een belangrijke aansluiting met De Uithof, een bedrijventerrein, wordt gevonden. Daarna loopt de snelweg richting Amersfoort en hierna word Knooppunt Hoevelaken, de kruising met de A1, bereikt. Dit knooppunt zorgt regelmatig voor een file A28 vanwege de kruising van deze twee belangrijke snelwegen. Als de snelweg noordelijker is aanbeland, loopt deze dwars door Zwolle heen, waar ook verschillende afslagen richting de stad te vinden zijn. Ten noorden van Assen voegt de N34 in, en daarna loopt de A28 verder in de richting van Groningen. De snelweg eindigt op het knooppunt Julianaplein op de N7, een snelweg die vanaf Heerenveen richting het Duitse Oldenburg loopt.

Verschillende afritten bij een file A28

Op de A28 zijn meerdere belangrijke afritten te vinden, waarvan de eerste afrit 2 richting Utrecht-De Uithof is. Hierna zijn afritten te vinden in de richting van Amersfoort, Nijkerk en Wezep. Na het oversteken van IJssel via de Brug Katervier zijn meerdere afritten te vinden in de richting van Zwolle, onder andere afrit 18 richting Zwolle-Zuid, afrit 19 richting Zwolle-Centrum, afrit 20 richting Zwolle-Noord. De snelweg loopt hier ook vlak langs het centrum van de stad. Na Zwolle word ook nog Assen aangedaan en de laatste mogelijkheid om de snelweg te verlaten bij een file A28 is afrit 39 in de richting van Groningen-Zuid.

Drukke trajecten en file A28

Er zijn een aantal belangrijke knelpunten die dagelijks vaak voor een file A28 zorgen. Doordat knooppunt Hoevelaken maar een beperkte capaciteit heeft, zijn er hier in de ochtendspits lange files te vinden die zelfs tot aan Nijkerk rijken. Niet alleen in de spitsuren, maar ook hierbuiten is er hier vaak een file A28 te vinden. Ook slaat de drukte op de A1 vaak over op een file A28.