File A16

De A16 is een belangrijke noord-zuidroute, gelegen in het zuidwesten van het land. Deze snelweg loopt vanaf de grens met België tot aan Rotterdam en onderweg is Breda te vinden. De Van Brienenoordbrug bij Rotterdam is een van de drukste weggedeelten van Nederland en daarom vindt er daar vaak een file A16 plaats. Daarnaast is ook de grensovergang bij België, grensovergang Hazeldonk, een van de drukste overgangen van Nederland én Europa. De snelweg is in zijn totaliteit 58 kilometer lang, en een drukke snelweg in Nederland.

De route bij een file A16

De A16 begint bij de overgang van de Belgische E19 uit Antwerpen. Deze overgang is een erg drukke overgang en een plek waar vaak opstoppingen en daarmee een file A16 voorkomen. Na de grensovergang volgt Knooppunt Galder, waarna de A16 in de richting van Breda wordt vervolgd. De Moerdijkbrug is de overgang tussen Noord-Brabant en Zuid-Holland en vervolgens wordt vrij snel het stedelijke gebied rond Dordrecht bereikt. Bij Rotterdom wordt de Van Brienenoordbrug overgestoken, de drukste snelweg van Nederland met vaak een file A16 , en uiteindelijk eindigt de A16 op de A20, die richting Hoek van Holland loopt vanuit Gouda.

File A16 en de van Brienenoordbrug

Zoals al eerder gezegd, is de van Brienenoordbrug een van de drukste stukjes snelweg van Nederland en het is zelfs de drukste brug van Europa. De brug heeft 12 rijstroken en is 300 meter lang, en is een boogbrug over de Nieuwe Maas. In 2015 reden er dagelijks ruim 229.000 voertuigen over de brug, waardoor er erg vaak een file A16 voorkomt. Aangezien de regio enorm groeit, zal het verkeer op de brug nog verder toenemen. De kans is klein dat er nóg een brug naast gebouwd zal worden dus om een file A16 te voorkomen op de brug zal er misschien een nieuwe oeververbinding in de A38 gerealiseerd worden.

Afritten bij een file A16

De eerste afrit die je tegenkomt na de grensovergang is afrit 14 richting Industrie Breda, waarna er een aantal afritten in de richting van Breda volgen. Daarna zijn er een aantal afritten richting Dordrecht, die je kunt nemen als er sprake is van een file A16. Als je in de buurt van Rotterdam komt, zijn er een aantal afritten te vinden richting verschillende gebieden van Rotterdam, waarvan de afslag 27 Rotterdam-Prins Alexander de laatste afslag is van de A16