File A44

De rijksweg 44 bestaat uit de autosnelweg A44 en de niet-autosnelweg N44 en vormt een toevoerweg vanaf de A4 naar Den Haag in de richting van Leiden. De A44 loopt ongeveer parallel aan de A4 en bedient hiermee de stad Leiden en de zuidelijk gelegen Bollenstreek. Het is een relatief korte snelweg van een kleine 28 kilometer met een tiental afritten. In onderstaande tekst vind je meer informatie over de routebeschrijving, de afritten, knooppunten en de drukke trajecten met een mogelijke file A44 .

Route en traject bij een file A44

De snelweg begint bij het knooppunt Burgerveen en takt af van de A4 uit Amsterdam. De snelweg komt door een druk gebied bij Leiden en bedient daarbij ook de stranden van Katwijk en Noordwijk. Dit gebied is daarom vooral in de zomermaanden erg druk en zorgt dan regelmatig voor een opstopping en een file A44 . Bij Wassenaar gaat de snelweg over in de N44, waar een aantal verkeerslichten te vinden zijn. Deze weg eindigt aan de noordoostkant van Den Haag, waarna deze wordt genummerd als de S101 richting het centrum van de stad en Scheveningen.

De file A44: bijzonderheden van deze weg

De A44 is vergeleken met andere snelwegen in de Randstad een relatief vreemde snelweg aangezien er gedeeltelijk geen openbare verlichting is. Daarentegen is er op een onderdeel van het traject juist hele innovatieve ledverlichting te vinden, en heeft de weg geen signalering. De aansluitingen zijn nog gemaakt op oude eisen, waardoor deze soms zeer kort worden gezien en kan leiden tot lage invoegsnelheden. Hierdoor kan er op verschillende onderdelen van deze snelweg bij grote drukte een file A44 optreden.

Afritten en knooppunten van de file A44

De A44 is een vrij kleine snelweg, waardoor er ook maar een tiental aan afritten te vinden is. De eerste afrit is te vinden na knooppunt Burgerveen, met de A4 richting Amsterdam, en is afrit 1 richting Oude-Wetering. Hierna volgen afritten richting Kaag-Dorp, Noordwijkerhout, Warmond, Sassenheim, Voorhout en Oegstgeest. De laatste twee afritten voordat de snelweg overgaat in de N44 zijn afrit 8 richting Leiden en afrit 9 richting Leiden-Zuid. Na de overgang in de N44 zijn er een aantal verkeerslichten te vinden, bij Wassenaar, Voorschoten, Wassenaar-Kerkehout en Wassenaar-Zuid. De laatste afrit is deze in de richting van Scheveningen en de S101 naar het centrum van Den Haag.