File Utrecht

Utrecht is een provincie, met gelijknamige hoofdstad, gelegen in het midden van Nederland. De hoofdstad Utrecht ligt centraal in de provincie en is een belangrijke stad voor het wegennetwerk van de provincie en Nederland. Verschillende noord-zuid en oost-westroutes komen langs deze weg, en daardoor zijn de snelwegen allen zeer druk waardoor er regelmatig sprake is van een file Utrecht . De belangrijkste snelwegen rondom de stad zijn de A2, A12, A27 en A28, die hieronder verder worden besproken samen met de belangrijkste afritten en knooppunten in de regio van Utrecht.

Belangrijke snelwegen veroorzaken file Utrecht

Rondom de stad Utrecht liggen verschillende grote snelwegen waarvan de A2 de eerste is. Deze snelweg is een belangrijke noord-zuidroute en loopt van Amsterdam, via Utrecht en Eindhoven naar de grens met België in het zuiden van Limburg. De tweede snelweg die een veroorzaker kan zijn van een file Utrecht is de A12, die een oost-westroute vormt van Den Haag tot aan de grens met Duitsland bij Beek.
Een derde is de A27, een autosnelweg die van Breda in Noord-Brabant naar Almere loopt via Utrecht. De laatste snelweg die voor en file Utrecht kan zorgen is de A28, die ontspringt in Utrecht en via Amersfoort naar Groningen loopt. In deze laatstgenoemde is ook het grote knooppunt Hoevelaken te vinden, waar dagelijks lange files worden gevonden.

Grote knooppunten en een file Utrecht

Deze belangrijke snelwegen in de omgeving van Utrecht zorgen ook voor grote knooppunten, waardoor Utrecht ook wel de draaischijf van Nederland genoemd wordt. Knooppunt Oudenrijn is een van de belangrijkste knooppunten van Nederland, waar de A2 en de A12 kruisen en heeft een enorm hoge capaciteit door de vele rijbanen. Het knooppunt Lunetten, waar de A12 en de A27 kruisen, is een ander enorm druk kruispunt waar vaak in de buurt een file Utrecht te vinden is. Naast deze twee grote knooppunten hebben ook knooppunt Rijnsweerd en knooppunt Everdingen dagelijks enorme hoeveelheden aan verkeersintensiteiten te verwerken.

File Utrecht aan de orde van de dag

Vanwege deze grote snelwegen, de centrale ligging en de drukke knooppunten is een file Utrecht amper nog weg te denken. Dagelijks zijn er meerdere files te vinden, ook al zijn de meeste snelwegen behoorlijk breed. De A2 heeft bijvoorbeeld zelfs 8 tot 10 rijstroken in totaal en bij de A12 zijn er in iedere richting 4 rijstroken te vinden.