File A20

De A20, ook wel de rijksweg 20 genoemd, is een snelweg die een noordelijke oost-westroute vormt door Rotterdam. Nadat Rotterdam is doorkruist loopt de snelweg van Westerlee tot aan Gouda. Aangezien de snelweg door een van de grootste steden van Nederland loopt, is er hier vaak sprake van een file A20. In deze tekst vind je meer informatie over deze snelweg, de route, de verschillende afritten en tips bij een file A20 .

De file A20: routebeschrijving

De A20 is in zijn totaliteit 39 kilometer lang, en daarmee een relatief korte snelweg. De A20 begint bij knooppunt Westerlee en is tot aan de aansluiting Maasdijk-Oost officieel een autoweg. Vanaf dit punt wordt de A20 pas een daadwerkelijke snelweg en loopt in de richting van Vlaardingen. Bij het knooppunt Kethelplein wordt de A4 gekruist, en dit is een traject waar vaak een file A20 te vinden is. Hierna volgen nog meer knooppunten, waarvan het knooppunt Kleinpolderplein met de A13 en het knooppunt Terbregseplein met de A16 de belangrijkste zijn. De A20 vervolgt uiteindelijk zijn weg richting Gouda en voegt zich bij de A12 richting Utrecht vanaf knooppunt Gouwe.

Mogelijke afritten bij een file A20

Als er een file A20 staat, is het vaak een slimme optie om een afslag van de snelweg af te nemen zodat je niet voor langere tijd stilstaat tussen de honderden auto’s. De eerste afrit van de A20 die kan worden genomen is afrit 6 in de richting van Maasdijk-Oost, die vrij snel na knooppunt Westerlee volgt. Hierna volgen een aantal afritten richting verschillende gebieden in en rondom Rotterdam, zoals afslag 11 richting Schiedam, afslag 14 richting Rotterdam-Noord en afslag 16 richting Rotterdam-Prins Alexander. De laatste afslag die kan worden genomen is afslag 18 richting Moordrecht, waar je ook je weg kunt vervolgen op de A12 richting Den Haag. Na deze afslag kom je via knooppunt Gouwe terecht op de A12 richting Utrecht, en is het niet meer mogelijk om via Rotterdam in de richting van den Den Haag te rijden.

File A20 en aansluiting Moordrecht

Tussen 2011 en 2014 is er geïnvesteerd in de aansluiting Moordrecht, om deze te verplaatsen en daarmee conflicten met de nabijgelegen overweg in de N456 te vermijden. Het was namelijk zo dat files voor deze overweg oversloegen naar de A20 en daarmee een file A20 veroorzaakten. Tegenwoordig gaat de N456 met een viaduct over de spoorlijn heen.